Kolderveen
Kolderveen - In het mooie Drenthe
Kolderveen vormt een tweelingdorp met het aangrenzende Nijeveen. De eerste helft van de naam Kolderveen wordt gezien als een verbastering van ‘Oud’ of ‘Old’ gezien de samenhang met Nijeveen. Echter de naam kan ook stammen van het begrip 'Koud' of 'Kold' uit het oude familierecht, zoals in de bekende uitdrukking 'van de Kouwe kant'. Daarmee werd bedoeld de niet-ervende of ook wel: na een migratie op de oude woonstee achterblijvende familieleden.

Hervormde Kerk Kolderveen
De hervormde kerk in Kolderveen wordt omgeven door een boswal van berken, beuken, eiken en elzen, die zomers een groene haag vormen. Volgens een legende zou de kerk eerst aan de Zomerdijk bij Meppel hebben gestaan. In veengebieden werden kerken echter vaak tegelijk met de nederzettingen verplaatst.

De oude kapel werd afgebroken en de onderdelen werden met boerenwagens naar Kolderveen vervoerd. Kort voordatmen de plaats van bestemming bereikte struikelde één van de paarden en brak een been. De as van de wagen brak ook en met een klap kwamen de bouwmaterialen op de grond terecht. De hevig geschrokken boeren zagen hierin "een teken van God". Hier moest de kerk gebouwd worden. De huidige kerk is gebouwd op een natuurlijke verhoging van zand te midden van een laagveengebied.
Een 300 meter lange beukenlaan verbindt de kerk met het dorp Kolderveen. Deze beukenlaan is aangelegd uit de nalatenschap van Thijs van Urk.
Zuivelfabriek De Venen
Tot halverwege de jaren negentig was Zuivelfabriek de Venen in Kolderveen gevestigd. Na sluiting werd het fabrieksgebouw veranderd in woon- en werkateliers en er is een expositieruimte in gebouwd. Verschillende kunstenaars en bedrijven hebben zich in het gebouw gevestigd.
